Waarom jij meer moet stoeien met je kind

Oogcontact, aanwezigheid en speelsheid; drie elementen die ik toepas tijdens mijn goochelshow om meer verbinding te creëren tussen mij en het publiek.

In deze bizarre tijd, met de genocide die gaande is in Palestina, voel ik diepe emoties. Tegelijkertijd groeit het besef dat ik mijn kinderen steviger moet vasthouden, zodat ze zich veilig voelen in deze wereld. Veiligheid rust op verbinding, en om die band te versterken en te verdiepen helpt het als je de vier bouwstenen daarvan kent.

Vier bouwstenen voor een sterke band

Een hele fijne en concrete benadering die ik tegenkwam, via Conscious Discipline, benadrukt de vier cruciale elementen voor het opbouwen van een sterke band met je kinderen: oogcontact, aanwezigheid, aanraking en speelsheid. 

Oogcontact speelt een essentiële rol omdat kinderen onze emoties spiegelen, wat hen helpt ons beter te begrijpen. Het ontbreken van oogcontact kan daarom verwarrend en beangstigend zijn voor kinderen, omdat het hun vermogen om emoties te lezen beïnvloedt.

Aanwezigheid in het moment, zowel fysiek als mentaal, is noodzakelijk om waardevolle momenten met je kind te ervaren en vast te leggen. Dit wordt bemoeilijkt door de huidige werkdruk en constante bereikbaarheid, wat kinderen aanvoelen en kan leiden tot gevoelens van onveiligheid.

Aanraking, zoals knuffels en kusjes, zorgt vanwege de ‘blijheidshormonen’ ervoor dat kinderen minder stress ervaren. Dit heeft op zijn beurt weer een positieve uitwerking op de mentale en fysieke gezondheid van het kind. 

Speelsheid, het laatste element, brengt lichtheid en plezier in interacties. Met speelsheid wordt niet alleen georganiseerd spel zoals bordspellen, knutselen of buiten spelen bedoeld, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van humor. Dit versterkt jouw band met de kinderen.

Stoeien voor verbinding

Stoeien is een uitstekende manier om alle vier de elementen van verbinding toe te passen. Tijdens het stoeien ontstaat oogcontact, is er fysieke aanraking, vereist het aanwezigheid in het moment en brengt het speelsheid en plezier. Dit draagt bij aan een diepere en veiligere band tussen ouder en kind.

————

Een afsluitende tip: deze vier elementen werken niet alleen goed bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het toepassen van deze bouwstenen kan elke relatie verdiepen, zelfs de relatie met je Schepper, waar ik later meer over zal schrijven…

Vorige
Vorige

Waarom je elke dag moet voorlezen aan je kind (ook als je kind al zelf kan lezen).

Volgende
Volgende

Kernkwaliteiten en glitterklei