Kernkwaliteiten en glitterklei

Speelse intervisie met startende docenten

〰️

Speelse intervisie met startende docenten 〰️

Spelen tijdens de jaaropening.

Zodra ik het startsein gaf, renden de docenten naar mijn tafel om een potje klei te bemachtigen. Tot mijn verbazing waren alleen de potjes klei zonder glitter nog over.

Geforceerde intervisie

Naast mijn werk voor de klas begeleid ik ook nieuwe docenten op onze school. Een belangrijk onderdeel daarvan is het organiseren van 'intervisiebijeenkomsten'. Intervisie is een manier om met collega's te leren over vragen of problemen uit de dagelijkse werkpraktijk, en hiervoor zijn verschillende werkvormen mogelijk.

Na enkele uitgeprobeerd te hebben, merkte ik dat de gesprekken tussen collega's te stroef verliepen. Het kon veel effectiever en leuker. Samen met mijn collega-begeleiders bedacht ik daarom speelsere intervisiewerkvormen, zoals met het gebruik van klei en luciferstokjes.

Kernkwaliteiten en glitterklei

Het doel van deze intervisiebijeenkomst was dat collega's zouden terugblikken op hun eigen ontwikkeling in het afgelopen schooljaar. We koppelden dit aan een werkvorm met klei en luciferstokjes, en het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman.

Hoewel ik enthousiast was over het idee, was ik ook gespannen om het uit te proberen. Ik wilde de docenten namelijk een zinvolle tijdsbesteding geven, gezien hun drukke lesdagen. Ik was bang dat ze het spelen met klei als 'kinderachtig' zouden ervaren; maar niets bleek minder waar. Zodra het startsein klonk, renden ze naar mijn tafel om als eerst de glitterklei te bemachtigen. Het leek erop alsof het kind in hen wakker was geworden :D

Speelse intervisie met startende docenten.

De opbouw van de intervisie was als volgt:

1. In groepjes bouwden ze, in 15 minuten, de hoogst mogelijke toren met klei en luciferstokjes.

2. Daarna ontving iedereen een lijst met kernkwaliteiten, waarbij ze de kwaliteiten omcirkelden die ze bij anderen tijdens het bouwproces hadden gezien. Deze deelden ze met elkaar.

3. Op basis van een ontvangen kernkwaliteit van een collega vulden ze hun eigen kernkwadrantenmodel in.

4. Ze dachten na over hun ontwikkeling in het afgelopen schooljaar met betrekking tot hun kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Ik was positief verrast door het plezier en de mooie gesprekken over de professionele ontwikkeling van docenten. Achteraf realiseer ik me dat deze betekenisvolle gesprekken niet ondanks het plezier maar juist dankzij het plezier mogelijk waren.

Deze werkvorm was overigens zo goed bevallen, dat we deze ook bij de jaaropening voor collega’s en nog eens apart voor leerlingen hebben gedaan!

Spelen werkt aanstekelijk! 😊

Vorige
Vorige

Waarom jij meer moet stoeien met je kind

Volgende
Volgende

Ik speel, dus ik ben