Waarom je elke dag moet voorlezen aan je kind (ook als je kind al zelf kan lezen).

Er was eens een vader die elke dag voorleest aan zijn kinderen omdat hij op die manier 'connection capital' opbouwt. Dit is een fantastisch concept van dr. Becky Kennedy uit haar boek ‘Good Inside’.

Ondanks de dagelijkse drukte probeer ik nog steeds elke avond een boek voor te lezen aan mijn kinderen. Irfa kan zelf al redelijk goed lezen, maar ze geniet nog steeds van het voorgelezen worden. Naast het feit dat voorlezen een positieve invloed heeft op de taalontwikkeling van je kind, en het delen van verhalen gewoon magisch is, vind ik voorlezen vooral belangrijk omdat het mij een moment geeft om nog even te 'connecten' met mijn kinderen voordat ze naar bed gaan. Voorlezen is namelijk een fantastische manier om 'connection capital' op te bouwen.

Connection capital

Door actief 'connection capital' op te bouwen met je kinderen zorg je ervoor dat zij bijvoorbeeld ook veel makkelijker instructies van jou zullen opvolgen, zonder dat je boos hoeft te worden om iets af te dwingen. Stel je voor dat je kinderen een rekening hebben waarop jij stortingen kunt doen door met ze in verbinding te gaan (hoe je dat doet, kun je hier lezen). Als je dus met ze puzzelt, tekent of voorleest, doe je een storting op die rekening. Iedere keer dat je ze vraagt iets te doen wat ze niet willen (zoals opruimen, douchen, etc.), kun je dat zien als een opname uit die rekening. Hoe voller deze rekening is, des te meer opnames je kunt doen. Dat betekent dat je kinderen dus makkelijker iets voor jou zullen doen als je veel 'connection capital' hebt opgebouwd.

Voorlezen maakt je leuker

Voorlezen vind ik geweldig omdat het me de mogelijkheid geeft om met mijn kinderen in gesprek te gaan over het verhaal en daar grappen en grollen bij te maken. Die speelse situatie creëert verbinding. Om nog meer verbinding toe te voegen, zorg ik er soms voor dat ze tegen mij aan kruipen terwijl ik voorlees; fysieke aanraking zorgt namelijk voor nog meer verbinding. Voeg daar mijn volledige aanwezigheid en oogcontact aan toe en ik heb, dankzij het voorlezen, alle vier de elementen van verbinding te pakken (lees hier over de 4 elementen van verbinding). Zo heb ik dan ook weer een flinke storting van 'connection capital' op hun rekening gedaan!


Vorige
Vorige

Mijn kinderen zijn verlegen en daar ben ik trots op!

Volgende
Volgende

Waarom jij meer moet stoeien met je kind