'Ik ben Boos! Verdrietig..!': Een Emotioneel Voorleesavontuur

Het hoogtepunt van vandaag was het delen van een hadith (overlevering) van de Profeet Mohammed (vzmh). Op de voorste rij reageerde een enthousiast gekleurd meisje met een hoofddoek meteen dat ze dit ook kende! We willen met ons boek meer van deze herkenning bij moslimkinderen teweegbrengen.

Vandaag heb ik, met immense trots, voor het eerst voorgelezen uit ons eigen kinderboek genaamd 'Ik ben Boos! Verdrietig..!'. Volgens een bibliotheekmedewerker, die de aanwezigen heeft geteld, waren er ruim 50 mensen aanwezig tijdens de voorleessessie! Alhamdulillah, een fantastische opkomst! Dank voor alle steun, we waarderen het enorm!

Een tijdloos verhaal over Irfa en Nuha

Het primaire doel bij het schrijven van dit boek was om een kinderboek te creΓ«ren met een verhaal van mijn dochters erin πŸ˜„. Het idee dat we nu een boek hebben over Irfa en Nuha, dat zij, in sha Allah, later aan hun eigen kinderen kunnen voorlezen, vind ik fantastisch en bijna onwerkelijk

Nuha die zichzelf en Irfa heeft versierd.

Moslim representatie

Het tweede doel van dit boek was om moslimkinderen meer representatie te geven in de kinderliteratuur. Het was prachtig om te zien dat een moslimkind tijdens de voorleessessie herkenning vond in ons verhaal!

Twee bladzijdes uit ons boek β€˜Ik ben Boos!Verdrietig..!’.

Rahma in kindertaal

Het derde doel bij het schrijven van dit boek was om voor kinderen een leuk en herkenbaar verhaal over 'rahma' te schrijven, om zo de islam begrijpelijker te maken voor zowel moslims als niet-moslims.

Concepten zoals 'rahma' kunnen zelfs voor volwassenen moeilijk te begrijpen zijn, terwijl we door dit begrip Allah beter leren kennen. Dit is namelijk een van zijn 99 namen; 'Al-Rahman' (= de Meest Barmhartige). En het doel van iedere moslim (en mens, denk ik) is toch wel om dichter bij de tevredenheid van zijn Schepper te komen.

De hadith waar ons verhaal op is gebaseerd. Deze is ook in het boek terug te lezen.

Achter woede schuilt verdriet

Het laatste belangrijke doel van dit boek was ouders te leren hoe ze het beste kunnen omgaan met boze kinderen. Het slechtste wat je namelijk kunt doen wanneer je kind boos is, is hem/haar naar de kamer sturen om 'rustig te worden'. Het vermogen om emoties te reguleren is namelijk nog niet voldoende ontwikkeld in de hersenen van kinderen op die jonge leeftijd.

Een kind dat te maken heeft met intense emoties, zoals boosheid, is niet in staat deze zelf te reguleren, simpelweg omdat het betreffende hersengebied nog niet voldoende ontwikkeld is op die jonge leeftijd. Door hen weg te sturen wanneer ze deze intense emoties ervaren, vergroot je juist de moeite die ze in de toekomst zullen hebben met het reguleren van hun emoties, wat leidt tot meer uitbarstingen. Daarnaast zend je een onwenselijk signaal uit: dat de emoties van het kind er niet altijd mogen zijn omdat de ouder/volwassene er niet altijd mee om kan gaan. Dat is niet het bericht dat ouders willen overbrengen.

Een kind dat worstelt met intense emoties leert deze te reguleren door middel van 'co-regulatie', waarbij het kind zijn emoties leert reguleren door het gedrag van een vertrouwde volwassene na te bootsen. Daarom is 'compassie' (rahma) cruciaal in dit proces.

Tijdens een woede-uitbarsting van het kind is het de taak van de ouder om kalm te blijven en dichterbij het kind te komen in plaats van zich terug te trekken. Hoewel dit zeer uitdagend kan zijn vanwege het onwenselijke gedrag dat kinderen kunnen vertonen tijdens deze intense emoties, zoals slaan, is het belangrijk om compassie te tonen.

Om mijn kalmte en compassie te behouden tijdens de woede-uitbarstingen van mijn kinderen, helpt het me enorm om me te realiseren dat achter die woede vaak veel verdriet of angst schuilgaat. Door deze bewustwording verzacht ik snel en voel ik vooral medeleven als ik mijn kinderen heel boos zie (ook bij volwassenen overigens). Dit wekt automatisch de wens in mij op om hen te knuffelen en te troosten in plaats van hen weg te sturen en zichzelf te laten kalmeren.

β€”β€”β€”β€”β€”

Volgende week, op 3 en 4 januari, geef ik weer twee voorleesshows met ons eigen boek. Dit doe ik in bibliotheek Feijenoord en Delfshaven van 14:30 tot 16:00. Zie ik je daar?

Ons boek is nog steeds te bestellen via de website van Tiny Traveller.

Vorige
Vorige

Wolfje heeft tawakkul

Volgende
Volgende

Van Straatgoochelaar tot Voorleesvader